17 Temmuz 2013 Çarşamba

RUSYA GÖZETİM DEVLETİ'NE DÖNÜYOR

Rusya Gözetim Devleti'ne dönüyor

RUSYA GÖZETİM DEVLETİ'NE DÖNÜYOR


The Guardian Moskova muhabiri Miriam Edler 14 Mayısta Londra'da düzenlenen bir sempozyumda Rusya'nın bir Gözetim Devleti'ne dönüştüğünü bildirdi.

Sempozyum Londra "Cephe Hattı Kulübü'nün" çalışmasının bir parçasıdır. Kulübün websitesinde ki haber.
"Soğuk savaş politikaları 21 yy.a uygunmuş gibi asla görülmedi. Beyaz Saray Moskova'da bir CIA devşirmeci ajanının alıkoyulduğu hakkında soruları geçiştirirken Amerika ve Rusya arasındaki ilişkiler jeopolitik sıcak noktalar üzerinde yeni alçalışlara ulaşıyor.
Bunlar eski bildik hikayeler gibi görünebilir, ancak Rusya'nın bir gözetim devleti haline geldiği ön plana çıkarken kararlı bir yüksek teknoloji virajı ortaya çıkmaktadır. 14 Mayısta Cephe Hattı Kulübü (Frontline Club) panelistleri Rusya'da internet sansürünün gelişmesini, teknolojilerin izlenmesini ve bireysel özgürlüklere potansiyel etkilerini tartıştı.
Araştırmacı gazeteci, yazar, yayıncı ve siber suçlar ve küresel mafya ağları üzerinde öncü bir uzman olan kürsü başkanı Misha Glenny "potansiyel olarak gerçek anlamda Orwellian tarzı" etkilerinden bahsetti:
"Rus teknolojilerinin şu anda dijital gözetleme yeteneği bağlamında kaydettiği gelişmeler inanılmazdır. [Ve] Bu tek başına olmuyor. Dünya çapında, Avrupa Birliği ve Kuzey Amerika'yı kapsayan devletlerde yaşananlarla bağlantılıdır ve etkileri gerçekten korkutucudur."
Son birkaç yıl içinde Kremlin FSB (eski KGB), içişleri bakanlığı ve gümrük& dış istihbarat servisi gibi siper ajanslar adı altında interneti gözlemlemek, kontrol altına almak, engellemek için çeşitli programlar başlattı.
İstihbarat servisleri hakkında bir bilgi merkezi olan Agentura.Ru'nun eş kurucusu ve editörü ve araştırmacı gazeteci Andrei Soldatov (Rusya'da, o FSB için çalışmakla suçlanmaktadır- KC) daha yeni programlardan biri sosyal ağları izlemek ve internet üzerinde kamuoyunun düşüncesini etkilemek için geliştirilen yazılımlardır, dedi.
Soldatov, bu sadece internetle ilgili değildir dedi ve ses ve yüz tanıma teknolojilerine yönelik devletin ilgisinin yanında insansız hava araçlarını elde etmek için"iddialı bir" bütçe olan 400 milyar ruble (8,3 milyar euro) ayrıldığının duyurulduğunu belirtti.
Bu arada yine Argentura.ru nun eş kurucusu ve yardımcı editörü araştırmacı gazeteci Irina Borogan (Rusya'da, FSB için çalışmakla suçlanmaktadır- KC)terörizmle savaş bahanesi altında bir kural, bir standart haline gelen derin paket incelemesi şeklinde "müdahaleci ve tehlikeli" tedbirler uygulanmakta olduğunu söyledi.
Bu teknoloji insanların online trafiğine dikkatle bakabilir, okuyabilir, kopyalayabilir ayrıca gerçek zamanlı olarak e-mailleri ve web sayfalarını modifiye edebilir.
Ne var ki The Economist'in uluslararası editörü ve Aldatma: Casuslar, Yalanlar ve Rusya Batıyı nasıl enayi yerine koyuyor kitabının yazarı Edward Lucas Rusya'nın ezici miktarda bir veri selini analiz etme işlem gücü yeteneğini sorguladı:
"Onlar gözetleme yapmak için inanılmaz bir güce sahiptir ancak izlemekte oldukları herşeyi kullanılır hale getirecek gerçek istihbarat yeteneğine sahip midir?"
Tartışmanın odağı özel sektörün rolüne yöneltildi. Çin'de Google, BAE'de Blackberry ve Microsoft'un Skype programıyla ilişkili gizlilik skandalları, ayrıca gözetleme teknolojileri geliştiren Rus şirketlerinin satın alımlarının etkileri tartışıldı. Borogan şunları söyledi:
"Gözetleme ve takip programlarına 2008 yılında ilgi göstermeye başladık. O zaman bu konunun gelecekte daha çok gündem olacağını görmüştüm, ancak şimdi sadece çok sayıda kişi hakkında değil ayrıca Rusya'nın gözetim devleti hakkında daha çok şey öğrendiğimiz görüyoruz. Aynı zamanda gözetleme teknolojileri gelişmektedir, ve bugün bu teknolojileri satın alan şirketler ve onların satın alınmasını destekleyen devlet programlarına da daha çok ilgi yöneltiyoruz."
Hükümetler arasındaki küresel işbirliğinin aynı zamanda bir endişe nedeni olduğunu belirten Soldatov yaklaşan Soçi 2014 Olimpiyat oyunlarının 2008 Pekin olimpiyatlarında darbesi izinde olduğunu belirtti:
"Bildiğimiz kadarıyla, gözetleme teknolojileri dahil telekomunikasyon teknolojisi tedarikçisi Çinli bir şirkettir...Sorun, Batı için baskıcı rejimlerin ya da baskıcı rejimlerle diğer ülkelerin geliştirdiği gözetleme teknolojilerinin ihracatını nasıl kontrol altına alacağımızdır" dedi.
Sorun gözetleme ve engelleme için yasalar, teknik uzmanlar ve prosedürler ithal etmekte olan Belarus gibi ya da Orta Asya'dakiler gibi eski Sovyetler Birliği devletleri üzerinde ki Rus etkisini de kapsamaktadır diye ekledi.
Lucas her ne kadar ABD şu anda AP'nin telefon kayıtlarının gizlice elde edilmesine Adalet bakanlığının karıştığı skandalla boğuşuyor olsa da Amerikan örneğini vererek dijital kapasite devasa olduğunda, yönetimsel kapasitesinin daha az olabileceğine dikkat çekti.
Soldatov yaptığı yorumda şöyle dedi, örneğin Amerikan telekomunikasyon operatörleri müdahale ve engelleme ekipmanlarını kendisi izlerken Rusya'da ki ekipmanlar sadece FSB tarafından yüklenir ve izlenir ve diğer ülkelere ihraç edilen de işte bu teknolojidir.
Durum organize protestolar gibi şüpheli faaliyetlere karışmış olabilecek herkes üzerine "atılan boğucu bir dijital battaniye" gibidir diyen Lucas:
"Açık gerçek, yetkililerin ilgisini çeken herhangi bir şey yapmaya çalışırsanız o takdirde size bakan bu dijital insan arayüzünü üstünüzde görürsünüz. Karınız ne yapıyor? Kiminle konuşuyorsunuz? Baskıyı nerede uygulayabiliriz?"
Görünmezlik ya da anonimlik sağlayan Tor gibi tarayıcı teknolojilerine ve şifreleme teknolojilerine bireysel erişim mümkün olsa da, bu teknolojilerin kullanımı daha fazla incelemeyi üzerinize çekmekle sonuçlanabilir diyen Soldatov Rusya'da Tor kullanımının oldukça düşük olduğuna dikkat çekti ve muhalif hükümetin halen Facebook üzerinden tartıştığını belirtti.
Küresel kapsam anlamında Glenny şu yorumu yaptı:
"Çin'de, Rusya'da, Batı Avrupa'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ki şirketlerde Batı tarafından satılan, özellikle oldukça rahatsız edici bir şekilde kullanılabileceğini bildikleri ülkelere saldırganca müdaheleci kapasitesiyle gözetleme ve izleme teknolojileri üzerinde bir rekabet sürmektedir. Suriye'de ki durum budur, Mısır'da ki durum budur. Rusya'nın yapmakta olduğu şeylerden birinin kendi gözetleme teknolojileri ile bu rekabet yarışınının içinde olduğunu düşünüyorum" dedi. 
Kavkaz Center


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder